HELENE HARTMAN

CEO In2Cure AB
Xinnate AB

quote_.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

CEO på In2Cure AB och Xinnate AB
Vice ordförande Sparbanken Skåne
Styrelseledamot Skånemotor AB

FAMILJ 

Min man Artur Schmidtchen och våra två fantastiska barn Elin och Erik.

BOR

Vi bor i ett gammalt hus i Lund och så ofta vi har möjlighet i vårt fritidshus i Båstad.

FRITIDSINTRESSEN

Jag springer gärna och har på gamla dar lärt mig spelar tennis, mycket tack vare sonen Erik som ger mig extralektioner. Åker gärna skidor, älskar att resa och uppleva spännande natur. Jag gillar att laga mat och samlar gärna familj och vänner.

 
Helene Hartman.jpg

”Ett viktigt vägskäl var när jag tog rollen som VD för ett startup företag. Jag lämnade det stora, trygga, välkända för det lilla och okända men oerhört spännande”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

KORT BAKGRUND

En trygg uppväxt i Mölndal utanför Göteborg. Min pappa arbetade mycket och min mamma lyckades pussla ihop arbete och hem. Båda ställde upp mycket för mig och min syster. Jag var väldigt aktiv, engagerade mig i föreningar och fick tidigt rollen som ledare, instruktör, domare och styrelseledamot (segling, basket och brukshundsklubben). Jag blev uppmuntrad och uppmanad att prova nya saker vilket gjorde att jag blev socialt trygg, nyfiken och van att föra mig i olika sammanhang.

1985 flyttade jag till Lund för att studera kemiteknik på LTH och har trots min kärlek till Bohuslän valt att sedan dess ha min bas i den skånska myllan. Jag är egentligen inte en typisk ingenjör utan har alltid velat jobba med människor och läste därför även beteendevetenskap.

1988 tog jag ett sabbatsår och reste runt som backpacker i Kina och Sydostasien – mitt livs resa som påverkat mig mycket. Resandet var inte alltid lätt och jag lärde mig mycket om mig själv och hur man tar sig fram i andra kulturer. Det har gjort mig orädd och har gjort att jag sökt mig till internationella miljöer.

Lite om din karriär och vad som varit viktiga vägskäl för dig:

Mitt första arbete efter examen var på ett energibolag i Perth, Australien. Jag arbetade som ingenjör bland 144 andra – som enda kvinna.  Jag vässade min förmåga till att läsa och hantera nya situationer och att lita på processen.

Jag flyttade sedan hem och började min karriär på Tetra Pak som trainee. På Tetra Pak har jag sedan arbetat som ledare och chef i olika positioner inom teknik-, produkt- och strategiutveckling. Det blev totalt tjugosju år, en fantastisk skola i en krävande och professionell miljö.  Jag är så tacksam för allt jag lärt mig och fått uppleva. Under dessa åren har jag bland annat bott och verkat i Australien, USA och Singapore och haft organisatoriskt ansvar i Sverige, Italien, Schweiz, Serbien, Kina och Indien.

Styrelseuppdraget i Sparbanken Finnvar blev början på mitt intresse för styrelsearbete. Att få inblick och få påverka ett företag på den nivån är otroligt givande. Två banker senare är jag nu vice ordförande i Sparbanken Skåne och har haft förmånen att jobba i en rad andra styrelser inom olika branscher.

Ett viktigt vägskäl för mig var när jag 2018 tog rollen som VD för in2cure, ett startup företag inom Life Science. Jag lämnade Tetra Pak efter tjugosju år och tog steget från den stora, trygga, välkända atlantångaren till den lilla jollen som var på väg ut på okända men oerhört spännande vatten.  Jag behövde en utmaning, ville lära mig nytt och komma i nya sammanhang. Visst kände jag mig modig men jag har varit engagerad i styrelsen sedan starten och mina andra styrelseuppdrag har visat mig att jag har vad man kallar ”transferable competences” Jag ångrar mig inte!

 

“FEW stärkte verkligen det egna ledarskapet och den egna värdegrunden och gav möjlighet till nyttig reflektion.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har FEW betytt för dig?

FEW stärkte verkligen det egna ledarskapet och den egna värdegrunden och gav möjlighet till nyttig reflektion. Den del av programmet jag har använt mig mest av rent praktiskt är det coachande förhållningssättet som är oerhört kraftfullt i många situationer.

Nätverket jag fick genom att delta i FEW 1 är fortfarande aktivt och starkt – vi träffas regelbundet, delar med oss av erfarenheter, utmanar och supportar varandra. Jag ser även det större nätverket (FEW alumni) av både FEW:are och mentorer som värdefullt och tror att vi kan bli ännu duktigare på att använda varandra. Jag är nu mentor i FEW 10 och tacksam över möjligheten att få bidra med min erfarenhet och kunskap men också lära själv.

Varför gå ett ledarprogram för bara kvinnor?

Jag har alltid arbetet i ”manliga miljöer” och för mig gav det mycket att få dela och utvecklas tillsammans med andra professionella kvinnor.

På vilket sätt har din mentor i Few stöttat dig? Gett dig perspektiv?

Jonas Lundell var min mentor och han betonade vikten av att inte förlora sig i det dagliga – inte bara leverera det som förväntas kortsiktigt utan även jobba långsiktigt. Skaffa helikoptervyn, och gör inte bara rätt utan se till att göra rätt saker.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? 

I ditt ledarskap?

Min erfarenhet har gett mig en självinsikt som gör att jag är tryggare och tydligare i mitt ledarskap. Jag vet vad jag är bra på och har insett vikten av att komplettera mig med de som är bra på annat.

För din organisation?

Jag är en öppen, personlig och coachande chef med en förmåga att utveckla och motivera människor och team att prestera. Jag har fått bevis på den kraft, motivation och engagemang man kan få i en organisation som förstår vart vi är på väg och varför, förstår hur de kan bidra och blir sedda för sina insatser.

För dig själv som person?

Jag är duktigare på att välja det som ger energi och de krig som verkligen är viktiga.  Jag föder på goda relationer, tror på det ständiga lärandet och på att lyssna. Lyssnar man kan man lära sig något – pratar man upprepar man bara sånt man redan vet.

 

“Ensam är inte stark. Min väg är kantad av relationer som gjort mig till den jag är”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att den skulle heta?

Ensam är inte stark.

För att nå sin fulla potential är man beroende av människor omkring sig – och det är inte fult utan något bra. Min väg är kantad av relationer som gjort mig till den jag är.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Min mamma har varit en förebild och ett stöd på många sätt – både genom det sätt hon fick ihop sitt livspussel när vi var små, och hur hon alltid funnits där för oss både privat och i yrkeslivet. Utan mormödrarna stannar Sverige – så sant!

Min man som alltid trott på mig och stöttat mig. Att välja sin livspartner är viktigt!

Det är även viktigt att välja sin chef. Jag hade tidigt en chef, en engelsman som satsade på talang oavsett kön och nationalitet och skapade en fantastisk ledningsgrupp. Han gav mig mitt första directors-arbete och det är jag tacksam för!

En kvinnlig kollega som varit ett bollplank och ett stöd under många år på Tetra Pak. Vi följdes konstigt nog åt och var ofta de enda två kvinnliga operationella cheferna i en rad olika ledningsgrupper. Jag uppskattade mina manliga kollegor men ibland är det skönt att kunna bolla med en kvinna.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Om min uppväxt, min grund – dvs. det som präglat den jag är.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Utvecklas eller avvecklas – valet är ditt.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Jag hoppas kunna dela med mig av klokskap – sådant man inser med tiden, råden man fick tidigt men inte kunde ta till sig, vad som faktiskt är viktigt. Jag skulle också vilja inspirera till att känna tacksamhet för det som är och inte glömma bort att leva i nuet, ha kul.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Du behöver inte ha ett detaljerat mål, men formulera ditt ”Varför”- vad ger dig energi och vilken typ av roll och miljö trivs du i. Våga satsa på att bli bra på det, träna och lär av andra. Var inte rädd för att ta i när det behövs - det är inte fult och inte skadligt bara man har möjlighet till återhämtning. Lev som du lär och var ärlig mot dig själv och andra. Kom ihåg att ensam är INTE stark. Vi hjälper gärna andra men vi är konstigt nog dåliga på att be om hjälp – skapa inte bara nätverk utan använd det också. Och släpp mobilen emellanåt - glöm inte de mänskliga relationerna!